Mgr inż. Magdalena Szymańska

Ukończyłam studia magisterskie o specjalizacji Dietetyka, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Od ponad 10 lat pracuję w zawodzie, towarzysząc pacjentom w zmianie sposobu odżywiania i kreowaniu nowych, zdrowych nawyków żywieniowych.

Pracuję w oparciu o wiedzę dietetyki klinicznej oraz  opublikowane standardy leczenia żywieniowego (między innymi: Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, Standardy leczenia żywieniowego w onkologii). Nie uznaję diet  - cud,  magicznych tabletek. Jeżeli jest konieczność suplementacji, ustalam ją indywidualnie z każdym pacjentem. Układając plany dietetyczne, staram się aby jak najwięcej minerałów i witamin pozyskać z proponowanych połączeń żywieniowych (np. zwiększając wchłanianie żelaza poprzez dodatek produktów bogatych w witaminę C, etc.).  

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Uczestniczę regularnie w sympozjach, konferencjach żywieniowych, gdyż tylko aktualizowana wiedza czyni człowieka specjalistą w swojej dziedzinie  W ostatnich latach ukierunkowałam swoją wiedzę zawodową  w stronę tematu żywienia osób z insulinoopornością. Od grudnia 2018 roku jestem dietetykiem przyjaznym osobom insulinopornym, na stronie fundacji „Insulinooporność”. Dlatego też serdecznie zapraszam na konsultacje wszystkich „Insulinoopornych” oraz tych, którzy tyją nagminnie z niewiadomych przyczyn. Sama  można powiedzieć, że też czerpię z tych doświadczeń, gdyż według standardów leczenia cukrzycy, jestem w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Bardzo wierzę w obserwacje, które możemy sami czynić wobec własnego ciała (np. po jakim posiłku jestem szybko głodny, co dziś jadłem, że mam taki wilczy apetyt na słodkie, etc.). Ten rodzaj wrażliwości na własne potrzeby, apetyty, pozwala na zrozumienie fizjologii i jest początkiem zmiany, bo gdy coś rozumiemy wiemy jak działać. Uczę pacjentów, aby byli bacznymi obserwatorami własnego ciała. Tylko wówczas, jesteśmy w stanie stworzyć duet, który pracuje nad uzyskaniem u pacjenta najlepszych wyników, czy to w odchudzaniu, czy poprawie samopoczucia. Poznanie funkcjonowania własnego ciała pozwala też pacjentom w utrzymaniu efektów, wtedy gdy nasze drogi się rozdzielają. Pacjent nie jest wówczas niewolnikiem, jadłospisów rozpisanych przez dietetyka, tylko sam wie jak komponować posiłki, żeby utrzymać zdrowie, być sytym, jednocześnie unikając błędów żywieniowych.

Od 2016 roku jestem również instruktorem Nordic Walking, Polskiej Federacji Nordic walking. Uważam, że jest to dobra forma aktywności fizycznej, która wpływa na poprawę sprawności i redukcję tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym odciążeniu stawów i pobudzeniu dużej ilości mięśni. Sama regularnie chodzę z kijami w Lesie Kabackim. Dla Wszystkich moich pacjentów, oferuję indywidulny trening z przeszkoleniem technicznym. Tylko prawidłowa technika, gwarantuje najlepsze efekty.

Prywatnie jestem mamą trójki dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym. Z tego pięknego doświadczenia czerpię też jako dietetyk – posiadanie dużej rodziny, uczy rozsądnego planowania żywienia. Jako pacjenci możecie Państwo liczyć również na to, że w jadłospisach pojawią się propozycje kulinarne, które zadowolą podniebienia Waszych rodzin.

 

Z zamiłowania jestem ekologiem, interesuje mnie idea Zero waste, minimalizm. Sama zwracam baczną uwagę na to w jakich opakowaniach kupuję żywność, aby produkować jak najmniejsza ilość odpadów. Jeżeli wraz ze zdrowym żywieniem chcecie być bardziej przyjaźni dla naszej Matki -Ziemi, możecie liczyć na gratisową poradę w tym zakresie J